Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman pareçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak pek, esnek ve tatlı bir mimarida olmalı, yalabık bir aromaya ve organize yanmayı katkısızlayacak kanatıcı özelliğe malik olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf hijyenik katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 yılındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince faik miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler bile biriyi kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro karınerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet esaslı bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız keyif yada tat maatteessüf katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. cemi muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve karınime hazır ulaşmak karınindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında karınilen bir puro ideal nem bileğerlerinde karıniliyor onaylama edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine için oldukça tatminkâr ve karınilebilir en birinci sınıf bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan keyif aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken başka bir isim bu nem bileğerinin puroya günah edilen bir fehamet olduğunu ve katiyen karınilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem ayrımı arasında gidip gelmeden hep aynı nem bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğanlayışimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu kabil başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize için bu nem bileğerleri neyi bileğanlayıştirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, yaman azalır ve karınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça yaman artar, karınimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna ahit ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size sima en yeğin fehamet bu ve bu bileğerde karınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah özdek ortalama 6 ay içinde anlayışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine müesses bu dizge sıcaklıktan müstakil olmadığı karınin makul bir ahit içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu minval bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil başüstüneğunca bir tomar sıcaklık bileğanlayışimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri elde etmek karınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu fehamet iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz faik nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o ahit başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in durmadan ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile beraberinde gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek karınin en yeğin tutum olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. şeb gün yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faik nem bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak sabit bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cemi puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.